Lithofinder

Welkom bij LITHOFIN

De professionele oplossing voor het reinigen, beschermen en onderhouden

De Pro-Tip : uitbloeiingen verwijderen van natuursteen

14.08.2014

Witte uitbloeiingen zijn verschijnselen die vaak optreden op muren en gevels, maar ook op terrassen. Meestal gaat het om kalk- en salpeterafzettingen.
Deze –in water opgeloste- mineralen worden vanuit de ondergrond naar het oppervlak van de natuursteen getransporteerd. De voortdurende bevochtiging buitenshuis activeert processen waarbij zouten vrijkomen die zich dan afzetten op het oppervlak.
Omdat het vochttransport in de voegen hoog is, ontstaan vooral op die plaatsen de duidelijkste uitbloeiingen. Deze afzettingen zijn bij aanvang nog onzichtbaar omdat de regen ook een reinigende werking heeft en kalk en zouten wegspoelt. Pas wanneer de hoeveelheid van afgezette zouten deze capaciteit overschrijdt, ontstaan er witte korsten.
Van de meer resistente natuursteensoorten zoals graniet,gneiss,quartsiet of zandsteen laten zelfs de meer hardnekkige kalkuitbloeiingen zich probleemloos verwijderen. Zo gaat u tewerk : voor het aanbrengen bevochtigt u het oppervlak. Zo laat het daarna opgeloste vuil zich volledig afspoelen. Zoniet dringt het opgeloste vuil in de capillairen van poreuze natuursteen en ontstaan er steeds weer nieuwe uitbloeiingen. Bovendien zorgt het vooraf bevochtigen voor het vrijwaren van cementgebonden voegen tijdens een intensieve inwerking van Lithofin MN Cementsluierverwijderaar.
Naargelang de graad van vervuiling kan u Lithofin MN Cementsluierverwijderaar onverdund tot ca. 1:10 verdund met water toepassen. U kan best de werking van het product ondersteunen met een schrobborstel. Na ca. 10 minuten kan u het oppervlak grondig afspoelen met water. In ieder geval de reiniger en het vuile schrobwater niet laten indrogen.

Terug naar overzicht